attribution=setup_tool page_id="1929378090723498" theme_color="#ff5ca1" logged_in_greeting="Krásný den! Kdybyste chtěli pomoci s výběrem, tak mi napište. Vaše Petra Vipeta" logged_out_greeting="Krásný den! Kdybyste chtěli pomoci s výběrem, tak mi napište. Vaše Petra Vipeta">

neděle 19. listopadu 2017

SCRAPBOOKING KIT | Kde u nás zakoupit kity a kolekce?

Je lepší koupit si jednotlivé papíry a ozdoby, anebo kompletní balíček v podobě kitu či kolekce? Ze začátku je to těžká otázka hlavně po finanční stránce. Já mám dnes už jasno. Kity a kolekce jsou skvělou volbou pro rozproudění tvorby. Nejvíc mě na nich baví to, že si zkusím, jak se pracuje s různými materiály, ozdobami a papíry různých značek, a najdu si to svoje. Pokaždé je to nová výzva a nekupuju si pořád dokola to samé. A často zjistím, že ty serepetičky, co se mi dřív nelíbily a připadaly mi zbytečné, teď zbožňuju a používám úplně všude.


A jaký je rozdíl mezi kitem a kolekcí? Kolekce i kit jsou tematicky a barevně sladěné a obsahují i podobné věci - designové papíry, kartičky na Project Life nebo základy přáníček, různé výseky, samolepky, chipboardy a další (ne)zbytnosti… Rozdíl je v tom, že kolekce je kompletně dílem jedné značky a bývá materiálově o něco rozsáhlejší než kit, který je naopak poskládaný z materiálů od různých výrobců a může obsahovat právě části kolekcí. Materiály z kolekce lze také nakupovat jednotlivě, ty z kitů jen někdy.
Page kit Listopad + My Life kit Listopad/Prosinec od Papero Amo


Když si objednám kit nebo kolekci a přijde mi domů, udělám si čaj, rozbalím si balíček a pak už jen žasnu nad tou krásou. Vždycky je to tak trochu překvapení, protože ne všechny materiály znám a nevybírala jsem si je kus po kusu. A pak si je konečně můžu osahat. U něčeho dumám, k čemu to vlastně použiju, u něčeho jásám, že to konečně mám, protože za celé balení se mi nechtělo utrácet. A pak začnu tvořit a pořádně si to užiju...a tvořím do posledního kousku papíru.
kolekce Escape the Ordinary od Pink Fresh Studio



Výhody takových balíčků jsou nesporné. Je to pohodlné, někdo za mě už vybral a sladil materiál do nejmenšího detailu. Tím pádem nemusím tolik kombinovat, vše potřebné už mám po ruce a můžu si s materiálem vyhrát. Jelikož je to takový balíček vše v jednom,  je to dobré na cesty a taky pro začátečnice. A co ostřílené profesionálky? Ty s tím dokáží občas dělat psí kusy a vytvořit dílo na druhou. Jo a když odebíráte kity nebo si kupujete kolekce od jednoho výrobce, většinou je lze mezi sebou pěkně kombinovat, protože každý výrobce má svůj osobitý styl. A taky design tým, u kterého se můžete inspirovat, jak s materiálem naložit. A u kitů je ještě jedna a podle mě ta úplně největší výhoda, a to když si chcete vyzkoušet papíry a ozdoby od nějakého výrobce, ale nechcete si kupovat rovnou celou kolekci. Do kitů bývá vybrané TOP zboží z kolekce a vy si pak můžete dokoupit zbytek. No nekup to :-)


Escape the ordinary od Pink Fresh Studio
A nevýhody? Tak ta cena je prostě vyšší, protože kupujete celý balík i s ozdobami, které byste si normálně třeba nekoupili. Tím pádem se může stát, že si koupíte materiál nebo dokonce celý balíček, který vám nesedne… Jsou tam divné fráze, barevně s vámi nerezonuje nebo to prostě není váš styl. Co pak s tím? Inspirujte se v článku tady. No a další věcí je, že nevyužijete své nasyslené zásoby a hromadíte nové. Ale ruku na srdce, to bychom hromadily stejně ;-)

A kde si u nás v České republice můžete takový balíček pořídit? Překrásných kolekcí od zahraničních výrobců je nespočet, proto u nás najdete spíše ty kity.




Kolekce od českých výrobců




Paperoamo - vydává své vlastní Project life kolekce. Mezi mé oblíbené patří Život je krásný nebo Tahle chvíle. Zajímavá je i školní kolekce.


Váš kreativní svět - vydává české PL i scrapbookové kolekce. Mezi nejvydařenějšími najdete třeba Psi, Kočky, Jaro nebo Jídlo. A můžete si dokonce vybrat kartičky podle designu kapes!



Kity sestavené českými scrapobchody




Paperoamo - má hned čtyři kity a tři z nich si lze předplatit: Card (přáníčkový, 6x ročně), Page (na layouty, 12x ročně), Extra (do doplňkový k Page a My Life kitu, 6x+6x ročně) a My Life kit (na PL, 6x ročně).


Papergarden - nabízí hlavně přáníčkové kity, ale často univerzálně použitelné. Víc jsem o nich psala tady.


Hurápapír - má občasné tvořivé hurá sady.


Fleppi - nabízí měsíční samolepkové kity do diářů, které si můžete předplatit.


Lipni si -  prodává samolepkové kity do diářů, a to měsíční i tematické.


Katuans - má v nabídce nepravidelné kity, které obsahují razítka, chipboardy a vyřezávací šablony, vše české výroby.



Tak co, jdete taky do toho?